Na Kysuciach farbili kraslice petržlenom, cibuľou či kávou cigória

07.04.2012 Čadca

Čadca 6. apríla (TASR) – Techniky zdobenia kraslíc z regiónu Kysúc aj iných častí Slovenska predstavuje do 10. apríla výstava Čaro Veľkej noci v Kysuckom múzeu (KM) v Čadci.

Zložitejšou technikou a ornamentmi maľovala v minulosti vajíčka podľa kultúrnej manažérky KM Dariny Hnidkovej vtedajšia inteligencia, ktorá mala viac času a mala slúžky. "Chudobnejšie dievčatá v minulosti maľovali vajíčka len jednofarebne a používali viac odtieňov. Na farbenie používali kávu cigória, lipový kvet, petržlenovú vňať a cibuľové šupky," povedala Hnidková.

Na vajíčko napríklad prilepili mokrý list z petržlenu, obložili ho cibuľovými šupami, obviazali niťou a dali variť do vody. "Obalené vajíčko sa varilo, pokiaľ cibuľové šupky nepustili zlatistú až hnedú farbu. Potom vajíčko nechali ochladnúť a odbalili ho. Kde bol list z petržlenu, tam ostalo vajíčko biele a ostatok bol hnedý. Alebo sa dali variť do kávy cigória, vajíčka ohnedli a potom sa ihlou vyškrabali rôzne ornamenty," uviedla kultúrna manažérka KM.

Ďalšou technikou bolo podľa nej zdobenie vajíčok ražnou slamou a trávou sitina, pričom tieto techniky sa robia dodnes. "Výstava kraslíc spojená s ich predajom má prispieť k zachovávaniu ľudových tradícií a zvykov zdobenia vajíčok. Je spojená tiež s detskou súťažou Kraslice očami detí, ktorú vyhodnotíme na konci výstavy," dodala Hnidková.
 

Vyberte región